Aan de slag
met lean

Aanpak

Lean implementeren binnen alle lagen van de organisatie

Tevreden klanten, medewerkers die met plezier (samen)werken, die zich bewust zijn van verspilling en zelf actief aan de slag gaan met verbeteringen. Als je dat voor elkaar krijgt mag je behoorlijk trots zijn op je bedrijf, vind je niet? Niet geheel toevallig dus dat ‘TROTS’ ook staat voor onze aanpak.; ‘Toewerken naar Resultaat op Operationeel, Tactisch en Strategisch niveau’. De TROTS-aanpak is gebaseerd op het gedachtegoed van lean.

Waarde toevoegen en verspilling elimineren met lean

Het uitgangspunt van lean is dat je met jouw product of dienst zoveel mogelijk waarde creëert voor je klant en dus verspillingen in je processen elimineert. Verspillingen zijn activiteiten die de kosten van je product of dienst verhogen, zonder dat het de klant extra waarde oplevert. Bijvoorbeeld: tussenvoorraden, wachttijd, extra controles, klachtenafhandeling, onnodige bewegingen, maar aan onbenutte kwaliteiten of ideeën van medewerkers. Door continu verbeteren – het voortdurend optimaliseren van kwaliteit, kosten en levertijd – voeg je telkens meer waarde toe voor je klanten.

Toewerken naar Resultaat op Operationeel, Tactisch en Strategisch niveau

‘Continu verbeteren door het streven naar perfectie’ is het vijfde lean-principe en veelal de meest ingewikkelde. Lean is namelijk geen project dat je ‘even’ implementeert, geen doel op zich. Het is een mindset die iedereen in de organisatie moet adopteren om voortdurend verbeteringen door te voeren. Het begint namelijk daar waar problemen gevoeld én opgelost worden; bij de mensen op de werkvloer. Het is dus belangrijk dat er op operationeel niveau oog voor verspilling is dat er op tactisch niveau procesverbeteringen in gang worden gezet, en dat er op strategisch niveau volledige support wordt geboden. Zitten deze niveaus niet op dezelfde golflengte, dan blijven kansen onbenut.

Om als lean organisatie tot volle wasdom te komen is een aanpak nodig op alle niveaus in de organisatie met aandacht voor de harde en de zachte kant.

De reden dat wij de TROTS aanpak hebben ontwikkeld is dat organisaties vaak met lean aan de slag gaan maar dit niet altijd op alle niveaus inbrengen. De TROTS aanpak zorgt ervoor dat op alle drie de niveaus aan lean gewerkt wordt en dat de bruggen tussen de drie niveaus geslagen en/of versterkt worden. Hierdoor zal er toegewerkt worden naar een continue verbetercultuur.

De 3 niveau's

Onze aanpak is gericht op het ontwikkelen van mensen om samen te verbeteren met als resultaat meer werkplezier en betere bedrijfsresultaten en een continue verbetercultuur. Medewerkers zijn elke dag bezig me de vraag hoe het werk beter of slimmer kan met als uitgangspunt toevoegen van waarde.

Binnen onze aanpak bieden we een aantal diensten:

 • Coaching
 • Incompany programma;s
 • Trainingen en workshops

Binnen coaching hebben we 3 opties:

 • Persoonlijke coaching
 • Teamcoaching
 • Lean Leider Excellerator programma

Trainingen en workshops

Ons aanbod trainingen en workshop bestaat uit de volgende trainingen en workshops:
 • Lean leider experience; dit is een online masterclass.
 • Lean bootcamp; dit is een basistraining lean denken en werken.
 • Workshop met lean simulatie; een kennismaking met lean denken en werken met een lean spel.
 • Trainer lean simulaties; een training om als trainer aan de slag te gaan met de lean spellen.
 • Lean leiderschap en paarden; een training gericht op bewustzijn krijgen op onbewuste patronen.

lean in de logistiek
ontdek het boek.

Hoe bouw je een lean topcultuur?

Een lekker praktisch handboek dat jou helpt om stap voor stap te werken aan een lean topcultuur in je bedrijf.

Esther is a very skilled consultant, trainer and coach in lean management. We have worked together at Wilhelmsen Ships Service to implement lean management (Value stream mapping and 55) in a logistic environment. The results that we booked were very impressive due to the enthusiastic and skillfull guidance of Esther. Always keeping an eye on the results but never letting the human aspect out of her sight as well
- Ramon Knulst Distribution Manager at Wilhelmsen Ships Service