Aan de slag
met lean
Aanpak
Lean implementeren binnen alle lagen van de organisatie
Tevreden klanten, medewerkers die met plezier (samen)werken, die zich bewust zijn van verspilling en zelf actief aan de slag gaan met verbeteringen. Als je dat voor elkaar krijgt mag je behoorlijk trots zijn op je bedrijf, vind je niet? Niet geheel toevallig dus dat ‘TROTS’ ook staat voor onze aanpak.; ‘Toewerken naar Resultaat op Operationeel, Tactisch en Strategisch niveau’. De TROTS-aanpak is gebaseerd op het gedachtegoed van lean.
Waarde toevoegen en verspilling elimineren met lean
Het uitgangspunt van lean is dat je met jouw product of dienst zoveel mogelijk waarde creëert voor je klant en dus verspillingen in je processen elimineert. Verspillingen zijn activiteiten die de kosten van je product of dienst verhogen, zonder dat het de klant extra waarde oplevert. Bijvoorbeeld: tussenvoorraden, wachttijd, extra controles, klachtenafhandeling, onnodige bewegingen, maar aan onbenutte kwaliteiten of ideeën van medewerkers. Door continu verbeteren – het voortdurend optimaliseren van kwaliteit, kosten en levertijd – voeg je telkens meer waarde toe voor je klanten.
Toewerken naar Resultaat op Operationeel, Tactisch en Strategisch niveau
‘Continu verbeteren door het streven naar perfectie’ is het vijfde lean-principe en veelal de meest ingewikkelde. Lean is namelijk geen project dat je ‘even’ implementeert, geen doel op zich. Het is een mindset die iedereen in de organisatie moet adopteren om voortdurend verbeteringen door te voeren. Het begint namelijk daar waar problemen gevoeld én opgelost worden; bij de mensen op de werkvloer. Het is dus belangrijk dat er op operationeel niveau oog voor verspilling is dat er op tactisch niveau procesverbeteringen in gang worden gezet, en dat er op strategisch niveau volledige support wordt geboden. Zitten deze niveaus niet op dezelfde golflengte, dan blijven kansen onbenut.
Om als lean organisatie tot volle wasdom te komen is een aanpak nodig op alle niveaus in de organisatie met aandacht voor de harde en de zachte kant.
De reden dat wij de TROTS aanpak hebben ontwikkeld is dat organisaties vaak met lean aan de slag gaan maar dit niet altijd op alle niveaus inbrengen. De TROTS aanpak zorgt ervoor dat op alle drie de niveaus aan lean gewerkt wordt en dat de bruggen tussen de drie niveaus geslagen en/of versterkt worden. Hierdoor zal er toegewerkt worden naar een continue verbetercultuur.
lean in teams
De implementatie van lean op operationeel niveau zorgt voor stabiliteit. Dit is nodig als basis voor verdere verbetering. Hier besteden we aandacht aan lean in teams door middel van de werkplekorganisatie, standaardisatie, operationeel en visueel management, stand-ups en gebruik maken van het talent en de ideeën van de mensen van de werkvloer. Kenmerkend voor een lean organisatie op operationeel niveau zijn een cultuur van continu verbeteren en respecteren en ontwikkelen van medewerkers/teams.
projecten en processen
Op tactisch niveau gaan we aan de slag met procesverbetering waarbij we alle functies die in een proces werken bij verbetertrajecten betrekken. Kenmerkend voor een lean organisatie op tactisch niveau is de procesgerichte aanpak en de verbeterprojecten gericht op het verbeteren van de waardestroom van diensten/producten.
leiderschap
Op strategisch niveau gaan we aan de slag met policy deployment. We zorgen voor een heldere vertaling van de visie naar operationele doelen en acties waardoor iedere medewerker weet wat zijn bijdrage is. Ook besteden we aandacht aan lean leiderschap met een antwoord op de vragen wat is jouw rol als lean leider en hoe coach je medewerkers in continue verbetering. Kenmerkend voor een lean organisatie zijn helderheid over de richting en kaders, medewerkers hebben regie over hun werk en worden door het management maximaal gefaciliteerd.
Binnen onze aanpak bieden we een aantal diensten:
- Coaching
- Incompany programma;s
- Trainingen en workshops
Binnen coaching hebben we 3 opties:
- Persoonlijke coaching
- Teamcoaching
- Lean Leider Excellerator programma
lean in de logistiek
ontdek het boek.
Hoe bouw je een lean topcultuur?
Een lekker praktisch handboek dat jou helpt om stap voor stap te werken aan een lean topcultuur in je bedrijf.
Esther leert ons om het zelf te doen. In negen maanden tijd heeft het programma van Q4AlI veel losgemaakt. De verstoringen zijn zichtbaar en binnen de organisatie is er brede interesse om zelf en met onze klanten te werken aan verbeteringen. We gaan lekker door en blijven het zichtbaar maken van de verbeteringen ondersteunen via actielijsten en een nieuwsbrief. Ook werken we een met en digitaal platform "De Q4All Excellerator", ok wel de verbeter WIKI genoemd. Met deze tool brengen we structuur in het continu verbeteren en zijn we in staat om samen aan ideeën te werken en deze tot resultaat te brengen. We zijn er volle bak mee bezig. Na de warehouse medewerkers volgen nu ook de collega's van kantoor het programma. Esther heft on geactiveerd en gemotiveerd.